2020. január 25. szombat
OMSZ hírek

OMSZ: 2017. május 11. 09:07

Újabb országos hidegrekord (V. 11.)

Az elmúlt éjszaka az év ezen időszakához képest még mindig szokatlanul hidegnek bizonyult. Ezúttal főleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és az Északi-középhegység völgyeiben süllyedt helyenként fagypont alá a hőmérséklet. A leghidegebb a Nógrád megyei Zabaron volt, ott -2,4 fokot mértünk, ez új országos minimum hőmérsékleti rekord ezen a napon. A korábbi, -2,2 fokos rekordot 1978-ban regisztráltuk Kékestetőn.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.


Minimum-hőmérséklet eloszlása 2017. május 11.