2021. május 15. szombat
OMSZ hírek

OMSZ: 2017. június 1. 09:21

Budapesti melegrekorddal kezdődik a nyár (VI. 1.)

Június 1-jén megdőlt a minimum hőmérséklet fővárosi rekordja: Lágymányoson csupán 21,3 fokig süllyedt a hőmérséklet hajnalra. A korábbi rekord 20,9 fok volt, amelyet 1944-ben regisztráltunk Istvánmezőn.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.