2018. július 17. kedd
OMSZ hírek

OMSZ: 2017. december 18. 15:00

Csapadékrekord (XII. 15.)

2017. december 15-én Dévaványa településen 52,9 mm csapadékot mértek, ami 8,2 milliméterrel több mint a december 15-én eddig mért, 24 óra alatt lehullott csapadék mennyisége. Az eddigi rekordot 44,7 mm-t Tiszabecsen regisztrálták 1955-ben.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.