2018. július 16. hétfő
OMSZ hírek

OMSZ: 2017. december 28. 15:00

Új budapesti hőmérsékleti rekord (XII. 27.)

2017. december 27-én Budapest Ferihegy állomáson 13,5 fokot mértek, ami 1,1 fokkal magasabb, mint a mai napon eddig mért legmagasabb fővárosi hőmérséklet, amelyet 2013-ban Budapest Pestszentlőrincen (12,4 fok) regisztráltak.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.