2022. január 22. szombat
OMSZ hírek

OMSZ: 2017. július 11. 09:03

Hajnali melegrekord (VII. 11.)

Július 11-én megdőlt a legmagasabb minimum hőmérséklet országos rekordja. A zivatarok által nem érintett területeken igen meleg volt az éjszaka. A legmelegebbet Szekszárd-Palánkon mértük, ott hajnalra csupán 24,9 fokig csökkent a hőmérséklet. Az eddigi rekord 23,0 fok volt, amelyet 1968-ban Pannonhalmán, illetve 2012-ben Budapest Lágymányoson regisztráltunk.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.