2021. május 15. szombat
OMSZ hírek

OMSZ: 2017. augusztus 27. 16:05

Rekord meleg a Dél-Alföldön (VIII. 27.)

2017. augusztus 27-én Szikáncson 38,4 fokot mértek, ami 0,4 fokkal magasabb, mint a mai napon eddig mért legmelegebb hőmérséklet, amelyet 1992-ben Jászberényben (38,0 fok) regisztráltak. Ez a 25 éves melegrekord a mai napon Békéssámsonon és Kübekházán is megdőlt; mindkét állomásunkon 38,1 fok volt a mai maximum.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.