2021. április 13. kedd
OMSZ hírek

OMSZ: 2018. április 16. 15:43

Újabb országos és fővárosi hőmérséklet rekord (IV. 16.)

2018. április 16-án Tatabánya, és Bugyi Ürbőpuszta meteorológiai állomásokon csupán 17,3 fokig csökkent a hőmérséklet. Ezen a napon eddig a legenyhébb éjszakát Tatabányán mérték 1952-ben, ekkor 15,6 fokot mutattak a hőmérők.
Budapest Lágymányos állomásán is csak 17,3 fokig csökkent a hőmérséklet, amely új fővárosi rekord. A korábbi legmagasabb minimumhőmérséklet rekord 13,7 fok volt, ezt 2015-ben regisztrálták Budapest János-hegy állomáson belterületén.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.