2024. március 29. péntek
Hírek

HungaroMet: 2018. július 13. 13:44

Legyen Ön is tagja a Duna régió aszálymegfigyelő csapatának!

Az aszály hatásainak közel valósidejű feltérképezéséhez egy társadalmi megfigyelő hálózat létrehozására kerül sor Magyarországon a DriDanube - Aszálykockázat a Duna régióban projekt keretében, amelyhez szeretnénk, ha minél többen és minden régióból csatlakoznának észlelők. Az útmutató itt érhető el.

A DriDanube projekt azt a cél szolgálja, hogy felkészültek legyünk, és minél hamarabb megelőző intézkedéseket tegyünk a térségünkben rendszeresen visszatérő aszályok káros hatásaival szemben. A projekt keretében egy műholdas méréseken alapuló döntést támogató Aszály Felhasználói Szolgáltatás (Drought User Service) készül (1. ábra).

 DriDanube Aszály Felhasználói szolgáltatás

1.ábra: DriDanube Aszály Felhasználói Szolgáltatás (Drought User Service)


Az észlelők rendszeres munkája abban segít, hogy minél gyorsabban visszajelzést kapjunk arról, hogy hétről hétre hogy alakult a talaj, a növények állapota, láthatóak-e már az aszály (tartós csapadékhiány) káros hatásai (2. ábra). Az észleléshez egy online kérdőívet kell rendszeresen, minden hétfőn kitölteni, mely nem igényel különösebb szaktudást. A kérdőívek kitöltése mellett képeket is örömmel fogadunk a dridanube@met.hu címen.

 Aszály hatások
Aszály hatások

2.ábra: Az aszály hatásait észlelő hálózat szerepe az Aszály Felhasználói Szolgáltatás
(Drought User Service) működésében

A felmérések eredményei egy kéthetente frissülő angol nyelvű regionális aszálymonitorig felületen, illetve a magyarországi észlelések beindulása után egy magyar nyelvű ország specifikus összefoglalóban kerülnek a nagy nyilvánosság és a döntéshozók elé.

Az Duna régióra vonatkozó első regionális aszálymonitoring összefoglalók az alábbi címen érhetőek el:
www.interreg-danube.eu/approved-projects/dridanube/section/drought-2018-watch

 

 Drought watch
3.ábra: A DriDanube 2018 évi aszályfigyelő (Drought 2018 Watch)

Az online DriDanube kérdőív kitöltéséhez részletes útmutatót készítettünk, melyet mellékelünk.

Terveink szerint minden év elején egy színes kiadványt készítünk az elmúlt év magyarországi megfigyeléseiről, melyet észlelőinknek is átadunk. A kiadvány tartalmazni fogja az észlelések alapján készült feldolgozásokat és a legszebb fényképeket, kiemeljük a legérdekesebb eseményeket, és bemutatjuk észlelőinket.

További információkkal a projektről, a kitöltendő kérdőívekről a dridanube@met.hu címen állunk munkatársaimmal szíves rendelkezésükre.

Legyen Ön is részese ennek a regionális aszálymegfigyelő rendszernek!

Regisztráljon 2018. július 20-ig questionnaire.intersucho.cz/hu oldalon!

 Előre is nagyon köszönjük segítségüket és együttműködésüket!

A magyar DriDanube Team

Kapcsolódó oldalak: