2019. május 20. hétfő
OMSZ hírek

OMSZ: 2018. október 28. 09:00

Hőmérsékleti rekordot döntögető nyárias nap (X. 27.)

Hazánk déli megyéiben október 27-én több helyen is 25 fok fölé emelkedett a hőmérséklet. Jelentős, több mint 17 fokos hőmérséklet-különbség alakult ki az ország északi és déli területei között. A legmelegebb a Csongrád megyei Kübekházán volt, ahol 27,3 fokot mért a hőmérő délután. Az október 27-ére vonatkozó abszolút maximum rekordját eddig Balatonfenyves tartotta, ahol 1952-ben 26,0 fok volt a legmelegebb órában.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.