2024. április 19. péntek
Hírek

HungaroMet: 2018. október 30. 11:07

Új országos és fővárosi hőmérsékleti rekordok (X. 29.)

Hazánkban október 29-én is folytatódott a szokásosnál melegebb időjárás; az enyhe hajnalt nyárias nappal követte. Budapest Lágymányos állomásán csak 14,8 fokig csökkent a hőmérséklet, amely új budapesti hőmérsékleti rekord. A korábbi legmagasabb minimumhőmérséklet rekord 14,6 fok volt, ezt 1959-ben regisztrálták Budapest Országút állomáson.
Napközben a déli, délkeleti területeken sokfelé 25 fok fölé emelkedett a hőmérséklet. A legmelegebb ismét a Csongrád megyei Kübekházán volt, ahol 27,1 fokot mért a hőmérő délután. Az október 29-ére vonatkozó abszolút maximum rekordját eddig Szerep település tartotta, ahol 1923-ban 25,9 fok volt a legmelegebb órában. A fővárosban is új maximumhőmérséklet rekord született: Budapest Újpest állomásán 24,3 fokig emelkedett a hőmérséklet. A korábbi napi hőmérséklet rekord 23,5 fok volt, ezt 1928-ban regisztrálták Budapest Országút állomáson.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.