2024. április 26. péntek
Hírek

HungaroMet: 2018. október 31. 11:20

Október 31-én befejeződik a szezonális viharjelző szolgáltatás tavainkon

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) április 1-től október 31-ig a balatoni, a Velencei-tavi és a Tisza-tavi viharjelzések meteorológiai kiszolgálására vihar-előrejelző szolgálatot üzemeltet, a viharjelzést és a riasztást a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) fényjelző rendszere biztosítja.
Sajtóközlemény [pdf: 266 KB]

A 2018-as viharjelzési szezonban – köszönhetően elsősorban az augusztusi, majd az őszi csendesebb időjárásnak – a viharjelzéseket a sokéves átlagához képest (2005–2017) rövidebb ideig kellett fenntartani. A frontátvonulások és a tartósan szeles időszakok száma alacsony volt. Az idei szezon egyik fő sajátossága, hogy tavasszal és nyáron gyakoriak voltak a zivatarok, emiatt a kiadott viharjelzések száma viszont magas volt.

Az átlagosnál kevésbé szeles szezonban október 29-ig mindössze két erős vihar érte el a Balatont. Mindkettő zivatarokhoz volt köthető: 2018. június 8-án egy délnyugatról jövő zivatarlánc okozott Örvényesen 100 km/h-s szelet, szeptember 1-jén pedig délről érkező zivatarokból fújt ugyancsak 100 km/h-s szél Siófokon. A szezon folyamán a viharjelzést nagyobb részben a záporok, zivatarok érkezése miatt kellett kiadni, elsősorban a helyi zivatarok voltak a gyakoriak. A tartósan szeles időszakok, illetve a frontátvonulások ritkábbak voltak az átlagosnál. A június szelesebb, a július átlagos szélsebességű volt, míg a többi hónap az átlagosnál kevésbé volt szeles.

Tavaink időjárásról az érdeklődők az OMSZ honlapján, a folyamatosan frissülő www.met.hu/idojaras/tavaink oldalakról kaphattak részletes információt. Ugyancsak sokan használták a viharjelzés és az időjárási helyzetet folyamatosan követő, ingyenesen letölthető, OMSZ Meteora mobil alkalmazást.


Kapcsolódó cikkek és kisfilm
:


Tavi viharjelzés oldal az OMSZ honlapján (met.hu)


A Meteora mobil alkalmazás többek között tájékoztatja a felhasználót
a tavi viharjelzés érvényben lévő fokozatáról, illetve annak változásáról


A tavi viharjelzés aktuális állapotát mutató Meteora térkép réteg