2022. augusztus 18. csütörtök
OMSZ hírek

OMSZ: 2018. május 4. 15:56

Megdőlt az országos melegrekord (V. 4.)

2018. május 4-én megdőlt az országos melegrekord. Az eddigi országos rekord 32,0 fok volt, amelyet 1946-ban Kaposváron mértek. Az új rekordot mostantól kezdve Edelény tartja, ahol 32,3 fokig emelkedett a hőmérséklet.
Már május 4-ére virradóan igen enyhe volt az éjszaka, s megdőlt a minimumhőmérséklet rekord is. A Pécs Egyetem meteorológiai állomáson csak 19,6 fokig hűlt le a levegő. Ez 1,3 fokkal magasabb az eddigi 18,3 fokos rekordnál, amelyet 1934-ben Budapest Gellérthegyen mértek.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.