2024. április 20. szombat
Hírek

HungaroMet: 2019. november 27. 14:10

OMSZ - Csopa Meteorológiai Estek: Éghajlatkutatás az űrből, avagy mire használhatók a műholdas adatok?

Együttműködésben az Országos Meteorológiai Szolgálattal 2019 őszén a negyedik évaddal folytatódnak az OMSZ - Csopa Meteorológiai Estek a Csopa Délután programsáv keretében.
2019. december 4-én, szerdán 17 órakor kezdődik Wantuchné dr. Dobi Ildikó meteorológus "Éghajlatkutatás az űrből, avagy mire használhatók a műholdas adatok?" című ismeretterjesztő előadása a Csodák Palotájában.

Téma: Éghajlatkutatás az űrből, avagy mire használhatók a műholdas adatok?

Előadó
Wantuchné dr. Dobi Ildikó meteorológus (OMSZ)

 

Helyszín: Csodák Palotája (1036 Budapest, Bécsi út 38-44.)

Időpont
: 2019.  17:00

 

A klímaváltozás látványosan nyomon követhető az űrből. A meteorológiai műholdak több mint 30 éve folyamatosan megfigyelik a Földet, a szenzorok méréseiből gyakorlatilag minden fontos éghajlati paramétert előállítanak. Szó lesz arról, mit érzékel a műhold, miben különbözik az időjárás előrejelzésben használt operatív és a klíma adat. Az előadás bepillantást enged a kulisszák mögé, milyen komplex hálózatok teszik lehetővé a műholdak éghajlati alkalmazásait. Látogatást teszünk néhány "ŰrPortálon", ahol sokféle informatív és tartalmas műholdas produktum és szolgáltatás érhető el az aszályról, csapadékról, növényborítottság változásról és egyéb éghajlati analízisekről. Az egyik legnépszerűbb alkalmazási terület manapság a napenergia, amelyre vonatkozó magyarországi ismereteket "nagyító alá tesszük".

Wantuchné dr. Dobi Ildikó pályája során túlnyomórészt az éghajlat statisztikai vizsgálatával, klíma szolgáltatásokkal és kutatási pályázatokkal foglalkozott. Alkalmazott matematikai doktori fokozatában olyan modellt fejlesztett, amely véletlen számokból szimulál több változós meteorológiai idősorokat. Öt éven át elhivatottan koordinálta a Szolgálat nemzetközi kapcsolatait. Kedvenc kutatási területe a műholdak éghajlati alkalmazása, azon belül a napenergia hasznosítással összefüggő alkalmazások érdeklik leginkább. MTA Légköri Erőforrás albizottságban a nap és szélenergia hazai hasznosításának ügyét igyekszik elősegíteni.


A rendezvényen Csopa bérlettel, napi- vagy kedvezményes délutáni belépőjeggyel lehet részt venni.

Előzetes regisztráció
tok@csopa.hu e-mail címen.