2024. április 25. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2020. március 23. 08:08

Meteorológiai Világnap 2020

Mint minden évben, idén is március 23-án ünnepli a Meteorológiai Világszervezet, a WMO 191 tagja és a meteorológusok világméretű közössége a Meteorológiai Világnapot. A hetvenedik, 2020-as világnap témája: „Éghajlat és víz”.
A hagyományos, a Meteorológiai Világnap tiszteletére rendezett ünnepség – koronavírus fertőzés okozta helyzetben – elmarad, de az idén 150. születésnapját ünneplő Országos Meteorológiai Szolgálat tisztelettel és szeretettel gondol minden jelenlegi és korábbi munkatársára.

Hagyományosan a Meteorológiai Világnap keretein belül szoktak átadásra kerülni a miniszteri elismerő oklevelek, valamint ekkor vehetik át az arra érdemes kollégák a Schenzl Guidó Díjat, a Pro Meteorologia Emlékplakettet, az Innováció a Meteorológiáért Díjat és az Év MET-ÉSZ észlelője díjat, illetve köszöntjük az Országos Meteorológiai Szolgálat legkiválóbb társadalmi észlelőit, akik évtizedek óta lelkesen és precízen végzik megfigyeléseiket.

Lezárult a meteorológiai világnaphoz kötődő fotópályázatunk, a helyezetteknek járó ajándékok egy későbbi időpontban kerülnek átadásra.

 

 


Az Országos Meteorológiai Szolgálat Meteorológiai Világnapra készített kisfilmje

 

 


 

Prof. Petteri Taalas, WMO Főtitkár üzenete

Az édesvíz elengedhetetlen az élethez. Az ember víz nélkül átlagosan három napig él. A víz nélkülözhetetlen az élelmiszerek termeléséhez, az áruk és szolgáltatások létrehozásához, de létfontosságú szerepet tölt be a természetben is.

Napjainkban egyre nagyobb kihívást jelent a vízhiány, az árvizekkel, szárazsággal való küzdelem és a tiszta vízhez való hozzáférhetőség hiánya. Sürgetővé vált a vízszolgáltatás előrejelzésének, figyelemmel követésének és kezelésének javítása, illetve a túl sok, túl kevés vagy éppen túlzottan szennyezett vízkészletek problémájának megoldása.

A Meteorológiai Világnap a Víz Világnapjával egyetemben 2020-ban az Éghajlat és Víz témájával foglalkozik. A középpontjában az egymástól elválaszthatatlan két elem, az éghajlat és a víz összehangoltabb és fenntarthatóbb kezelése áll. Mindkettő a fenntartható fejlődési célok, az éghajlatváltozás és a katasztrófák kockázatcsökkentésének szerves részét képezi.

Az ENSZ Vízügyi Testületével és egyéb kulcsfontosságú ENSZ partnerekkel karöltve a WMO továbbra is küzd a 6. Fenntartható Fejlődési Cél fokozottabb végrehajtásáért, amely a „Tiszta víz és alapvető köztisztaság” megteremtését irányozza elő.

A víz a 21. század legértékesebb árucikke. A nemzeti meteorológiai szolgálatok központi szerepet töltenek be abban, hogy minden egyes cseppről számot tudjunk adni, hiszen minden egyes csepp számít.