2024. április 18. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2020. április 1. 12:34

Összefoglaló hazánk szélsőséges időjárási eseményeiről és éghajlatáról

Elkészült az összefoglaló az Országos Meteorológiai Szolgálat publikus veszélyjelző rendszerének 2019. évi működéséről, illetve hazánk szélsőséges időjárási eseményeiről és éghajlatáról.

Összefoglaló a 2019. év veszélyes időjárási eseményeiről

A 2019-es esztendő a veszélyjelzés szempontjából kihívásokkal teli év volt. Az időjárás ismét változékony, mozgalmas arcát fordította az előrejelző szakemberek felé. Bár piros riasztás az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) nem adott ki, a úgynevezett konvektív szezonban előfordult egy olyan zivataros helyzet (2019. június 27.), amely az utólagos elemzés során a piros kategóriába lett sorolva.

Januárban többször hullott vegyes halmazállapotú csapadék (eső, hó, havas eső), majd a kissé nyugodtabb februárt követően márciusban a szél volt a főszereplő. Az átlagosnál jóval hűvösebb és csapadékosabb májusban a zivatarok száma elmaradt a sokévi átlagtól, veszélyjelzés főként nagy csapadékra és szélre került kiadásra. A nyári hónapok és a szeptember eseménydús időjárást hozott. A zivatarokhoz több alkalommal jégeső, viharos szél és felhőszakadás (többször napi csapadékrekorddal) társult, mely jelenségekre adta ki az OMSZ a narancs riasztások jelentős hányadát. A konvektív szezon gyakorlatilag október elejéig tartott. 2019 januárja után téli időjárást csupán a december első hete hozott havazással, vegyes csapadékkal. A téli hónapokban nem fordult elő szélsőségesen erős lehűlés, melyet az is mutat, hogy extrém hidegre vonatkozó citrom fokozatú jelzés csupán egyszer (januárban) került kiadásra.

2019-ben a hűvös májust követően júniustól szeptember elejéig többször visszatértek a hőhullámok. A legerősebb kánikula augusztus 7–13. között alakult ki, ekkor született az év legmagasabb hőmérséklete is (38°C, Derekegyház Kéktó, Csongrád megye, 2019. augusztus. 12.).


OMSZ veszélyjelző rendszerének rövid leírása

Az OMSZ veszélyjelző rendszere három pillérből áll:

  • figyelmeztető előrejelzés és riasztás,
  • nagy mennyiségű esőre, hóra vonatkozó figyelmeztetések,
  • speciális figyelmeztetések.

Ezen belül a figyelmeztető előrejelzések szöveges és térképes formában is megtekinthetők a www.met.hu weboldalon. Felhívjuk a figyelmet, hogy a legalább egy átlagos megyényi területre kiterjedő nagy mennyiségű csapadékra (eső, hó) vonatkozó figyelmeztetésekhez riasztás nem társul. A ködre és szélsőséges hőmérsékletre (extrém hideg/meleg) vonatkozó speciális figyelmeztetésekhez sem kapcsolódik riasztás.

Fontos változás, hogy 2019. május 27. napjától minden zivatar (villámlás) előtt (kísérőjelenségtől függetlenül) citromsárga riasztást adunk ki. Ennek köszönhetően az előző évekhez képest a kiadott citrom fokozat száma jelentősen megnőtt.


2019. év időjárása – átlagok és szélsőségek

A kiterjedt mérések kezdete óta Földünkön a 2019. év volt a második legmelegebb év. A globális felszín közeli hőmérséklet átlagosan 1,1±0,1 Celsius fokkal haladta meg az 1850–1900 közötti átlagértéket, és 2019. az ERA5 adatbázis alapján 0,6 fokkal volt melegebb, mint az 1981–2010-es átlag. Európa területén a léghőmérséklet átlagosan 1,2 fokkal tért el az 1981–2010-es normáltól, így az elmúlt év a legmelegebb évnek számít kontinensünk viszonylatában.

Magyarországon az évi középhőmérséklet újra 12 °C felett alakult. Az országos középhőmérséklet 2019-ben mintegy 1,87 Celsius fokkal haladta meg az 1981–2010-es átlagot, és 12,19 fokos középhőmérsékleti értékkel rekord melegnek bizonyult az 1901-től kezdődő éghajlati idősorban.


Kapcsolódó oldalak: