2024. március 28. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2020. július 31. 14:00

Automatikus rádiószondázó berendezés beszerzése

Hazánkban 1991-től Vaisala DigiCORA földi berendezéssel és a hozzátartozó rádiószondával folynak magaslégköri mérések. Budapesten az OMSZ Marczell György Főobszervatóriumában és Szegeden a Magaslégköri Obszervatóriumban naponta kétszer, délben és éjfélkor végeznek rádiószondás méréseket. Ezekkel a rádiószonda rendszerekkel az adatok kiértékelése, a távirat elkészítése, továbbítása és az adatok archiválása teljesen automatikusan történik. Emberi beavatkozást csak a rádiószonda és a léggömb előkészítése, valamint felbocsátása igényel. A világban zajló változásokat követve folyamatban van az automata rádiószonda berendezés beszerzése. Július 1-én a budapesti főobszervatóriumba leszállításra került az első, új fejlesztésű, Vaisala gyártmányú AS41 típusú automatikus rádiószondázó berendezés. A Budapesten jelenleg is használt RS41 típusú rádiószondát fogja emberi érintés nélkül felengedi.

A berendezést 60 db szondával lehet feltölteni, mellyel 30 napig üzemel (napi két szondázás esetén). Szegeden is hamarosan elkezdődik a telepítés, ahol 2015 óta GRAW gyártmányú DFM-09 típusú rádiószondát használnak. A két automata berendezés beüzemelésének befejezése július végén várható.

A rádiószonda olyan magaslégkör-kutató műszer, amely héliummal vagy hidrogénnel töltött léggömbbel 25-35 km magasra feljutva méri a levegő állapothatározóit, és rádióadója segítségével a felszállás közben folyamatosan sugározza a mért adatokat a földi vevőegység felé. A szonda által mért adatok alapvető fontosságú bemenő paraméterei az időjárás előrejelző modelleknek. Világszerte mintegy 850 helyen rádiószondáznak.



Szegeden is befejeződött az autoszondázó telepítsée (2020. július 31.);
az első teszt szonda felbocsátása

Kapcsolódó oldalak:

 


Megérkezett az első automatikus rádiószondázó berendezés Budapestre (2020. július 1.)


Az automatikus rádiószondázó telepítése elkezdődött (2020. július 20.)




Szegedi automatikus rádiószondázó telepítése (2020. július)