2024. március 29. péntek
Hírek

HungaroMet: 2018. november 3. 10:36

Újabb rekordok dőltek meg (XI. 2.)

November 2-án is folytatódott az indián nyár, az enyhe hajnalt követően az ország nagy részén 20 fok körül alakult a hőmérséklet a legmelegebb órákban, a Tiszántúlon pedig több településen is 23 fok feletti értéket regisztráltak műszereink. Az átlagosnál melegebb időjárás több új országos, illetve egy budapesti hőmérsékleti rekordot generált a november 2-ára vonatkozóan.
Mezőgyán 24,8 fokkal vette át az új országos abszolút hőmérsékleti maximum rekordere címet, amivel jócskán megdöntötte Ásotthalom 1968-ban mért, 23,2 fokos csúcsértékét. A minimumhőmérséklet kategóriájában is új legmagasabb érték született: Lőkösházán csupán 16,7 fokig hűlt a levegő ezen a napon, ami 2,9 fokkal volt magasabb, mint a korábbi, 1968-ban Pannonhalmán mért 13,8 fokos érték. A fővárosban szintén szokatlanul enyhén alakult a reggel, Budapest Lágymányos megdöntötte saját, 2004-ben, ugyanezen a napon mért 13,0 fokos minimumhőmérsékleti rekordját, amely idén 13,7 foknak adódott.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.