2022. szeptember 26. hétfő
OMSZ hírek

OMSZ: 2018. december 23. 11:24

Új fővárosi szélsebesség rekord (XII. 22.)

December 22-én a nyugatias szelet több helyen kísérték erős, főleg a hegyvidéki területeken viharos lökések, sőt Budapest János-hegyen 28,4 m/s-os (102 km/h) széllökés is előfordult, ezzel új fővárosi napi szélsebesség rekord született. Eddig ezen a napon a legmagasabb szélsebesség értéket 1987-ben Budaörsi Repülőtér állomáson regisztráltuk, ahol 23,8 m/s-os erősséget mértünk.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.