2024. március 29. péntek
Hírek

HungaroMet: 2022. október 31. 12:00

Október 31-én befejeződik a szezonális viharjelző szolgáltatás tavainkon

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) április 1-től október 31-ig a balatoni, a Velencei-tavi és a Tisza-tavi viharjelzések meteorológiai kiszolgálására vihar-előrejelző szolgálatot működtet, a viharjelzést és a riasztást a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) fényjelző rendszere biztosítja.

Sajtóközlemény [pdf: 366 KB]

Az Országos Meteorológiai Szolgálat egyik legfontosabb feladata az állampolgárok élet- és vagyonvédelmét szolgáló veszélyjelző rendszerek fenntartása, üzemeltetése. Ezek egyike a Balatont, a Velencei-tavat és a Tisza-tavat magában foglaló tavi viharjelzés.

A viharjelzési szezon első hat hónapja a Balaton keleti medencéjében átlagosan szeles, míg nyugaton 5%-kal gyengébben szeles lett. A 2022. évi viharjelzési szezonban öt erős vihar (90 km/h szélsebességet elérő, vagy meghaladó szélsebesség) érte el a Balatont és térségét. Júniusban kettő, júliusban három alkalommal. Az erős viharok a parti állomásokat 4 alkalommal érintették, míg egy alkalommal csak a tóban elhelyezett platformon mértek 90 km/h fölötti szélsebességet. Ez utóbbi esetben a Keszthelyi medencében elhelyezett műszer egyúttal a szezon legerősebb viharát regisztrálta 107 km/h-val, mely június nyolcadikán vonult át egy szupercellás zivatar kíséretében. A parti állomások közül a balatonőszödi mérte a legerősebb szelet 104 km/h-t, amely július elsején egy hidegfront átvonulása nyomán jött létre. Az átlagos szélsebességeket tekintve tavainknál a július volt a legszelesebb hónap, míg a május a sokéves átlagnál jóval kevésbé volt szeles.

A hőmérsékleti viszonyokat tekintve az április a szokásosnál mintegy 1.5 fokkal hűvösebben alakult, majd májustól augusztusig az átlagosnál melegebb időszak következett. A nyári meleghez szokva szeptember második felét már különösen hűvösnek éreztük, ugyanakkor a hónap átlaghőmérséklete a Balatonnál megfelelt az 1991–2020-as évek átlagának. A nyári hónapok középhőmérséklete Siófokon 23.9, Keszthelyen 22.1 Celsius fok lett, amely legalább 1.5 fokkal meghaladta a sokéves átlagot. A hőségnapok (Tmax >= 30 °C) száma a Balaton nagyobb részén 36 nap, míg a kisebb vízfelületű Velencei-tónál 41 nap volt. 35 °C feletti léghőmérséklet a Balatonnál 5, a Velencei-tónál 11 napon fordult elő. A nyár legmelegebb hónapja az augusztus lett. A szezon legmelegebb napjain 36-37 fok körül alakult a csúcshőmérséklet, mely elsősorban júliusban és augusztusban, de már június végén Siófokon, illetve a Velencei-tónál is előfordult.

A csapadék a szezon folyamán egyenetlen elosztásban hullott. A legszárazabb hónapok rendre az október, a július, a május és az augusztus voltak. A nyári hónapok közül egyedül júniusban mértek az átlagot elérő, vagy azt meghaladó mennyiségű csapadékot. Júliusban az elvárt havi csapadékösszeg fele, keleten csak egyharmada hullott. Az igen száraz év kezdet után áprilisban, majd júniusban és szeptemberben viszont jellemzően a medence átlagot meghaladó (~125-160%) csapadék mennyiségeket mértek. A legszárazabb októbert nem tekintve a nyári félév csapadékösszege így a Balaton térségében meghaladta a 2021 évit. A keleti medence átlaga 310 mm körül, a nyugati részé 365 mm körül alakult, ami keleten mintegy 10%-kal az átlag alatti, míg nyugaton 10%-kal a sokéves átlag feletti mennyiségeket jelentett.

2022-ben az első és másodfokú viharjelzések összesített fenntartási ideje a Balatonnál nem érte el a szezon teljes hosszának 35%-át. A Velence-tónál ez az érték 20.5% lett (~1052 óra). A fenti értékek alapján a hét hónapos viharjelzési szezon kezdete óta (2005) a középső és keleti medencében, valamint a Velencei-tónál ez volt a második legrövidebb fenntartású szezon, míg a nyugati medencében az első lett. A másodfokú viharjelzésekben fenntartott órák a Balatonnál a teljes időszak kevesebb mint 10, a Velencei-tónál 4%-át (203,5 óra) tették ki.  Másodfokú viharjelzésekre a nyugati medence kivételével 2005 óta az eddigi legrövidebb ideig volt szükség, mely köszönhető többek között a szél, illetve a viharok szempontjából különösen eseménytelen októberi és májusi időjárásnak. Az első- és másodfokú viharjelzések fenntartására legrövidebb ideig a Tisza-tónál volt szükség. Az elsőfokú viharjelzés 749.5 órát, a másodfokú viharjelzés mindösszesen 172.5 órát volt érvényben, amely értékeket összesítve a teljes fenntartási idő nem érte el az 1000 órát. Ezekkel az értékekkel az eddigi szezonok sorában a második legalacsonyabb fenntartású lett a 2022-es év.

Tavaink időjárásról az érdeklődők az OMSZ honlapján, a folyamatosan frissülő www.met.hu/idojaras/tavaink oldalakról kaphattak részletes információt. Sokan használták a viharjelzés és az időjárási helyzetet folyamatosan követő, ingyenesen letölthető, OMSZ Meteora mobil alkalmazást.


Kapcsolódó cikkek és kisfilmek: