2024. március 29. péntek
Hírek

HungaroMet: 2023. március 23. 08:00

Meteorológiai Világnap 2023 – Az időjárás, éghajlat és víz generációkon átívelő története és jövője

Mint minden évben, idén is március 23-án ünnepli az idén 150 éves Meteorológiai Világszervezet (WMO) 193 tagja és a meteorológusok világméretű közössége a Meteorológiai Világnapot. A hatvanharmadik, 2023-es világnap témája: „Az időjárás, éghajlat és víz generációkon átívelő története és jövője". Hagyományosan a Meteorológiai Világnap keretein belül kerülnek átadásra az „Innováció a meteorológiáért” díj, illetve az „Év MET-ÉSZ észlelője” cím. Ezen a jeles napon köszöntjük az Országos Meteorológiai Szolgálat legkiválóbb társadalmi észlelőit, akik évtizedek óta lelkesen és precízen végzik megfigyeléseiket.

Az időjárás, az éghajlat és a vízkörforgás nem ismer nemzeti vagy politikai határokat, ezért elengedhetetlen a nemzetközi együttműködés. Ez a filozófia vezérli a meteorológiai világközösség munkáját 1873 óta, és ez az irányadó a jövőben is. A 2023-as Meteorológiai Világnap amiatt is különleges, mert idén ünnepeljük a WMO jogelődje, a Nemzetközi Meteorológiai Szervezetnek (IMO) alapításának 150. évfordulóját. Az IMO 1950. március 23-án vált nemzetközi szakosított intézménnyé, ekkortól nevezik Meteorológiai Világszervezetnek (World Meteorological Organization – WMO). 

Az elmúlt 150 évben a nemzeti meteorológiai és hidrológiai szolgálatok szabványosított adatgyűjtést végeztek, amellyel megalapozták az általunk ma már természetesnek tartott időjárás-előrejelzéseket. A WMO adatcseréjének története az élet és vagyon biztonság megóvását célzó tudományos együttműködések sikertörténete.

A WMO a második legrégibb ENSZ tagszervezet. Büszkék vagyunk eredményeinkre. Az ünneplésre a Meteorológiai Világszervezet 2023 májusi, 19. kongresszusán kerül sor, amikor a döntéshozók jóváhagyják azokat a stratégiai prioritásokat, melyek elősegítik, hogy világunk ellenállóbbá váljon a szélsőséges időjárási, éghajlati, vízi és egyéb környezeti eseményekkel szemben.

 

Meteorológiai Világnap 2023 – Az időjárás, éghajlat és víz generációkon átívelő története és jövője
(WMO kisfilm magyar feliratozással)

 

 Prof. Petteri Taalas, a WMO főtitkárának üzenete a 2023-as meteorológiai világnap alkalmából;
(A főtitkári üzenet magyar fordítása itt letölthető)


Kapcsolódó oldalak
: