2023. december 3. vasárnap
OMSZ hírek

OMSZ: 2019. december 22. 11:18

Új legmagasabb minimumhőmérsékleti rekordok (2019.12.21.)

Ismét az átlagosnál jóval melegebb napon vagyunk túl. December 21-én eddig a legmagasabb minimumhőmérsékletet 1993-ban Cegléden mérték, ahol 9,5 fok volt. Idén Pápán mindössze 10,4 fokig csökkent a hőmérséklet, ezzel új országos napi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord született. A fővárosban sem a telet idézte az időjárás, ugyanis Ferihegyen és Pestszentlőrincen 8,7 fokos minimumhőmérsékletet regisztráltunk, mellyel az 1993-ban Budapest belterületén mért 8,6 fokos érték dőlt meg.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.