2023. december 3. vasárnap
OMSZ hírek

OMSZ: 2019. december 23. 11:25

Megdőlt a napi csapadékrekord (2019.12.22.)

Az elmúlt 24 órában az ország nagy részén jelentős mennyiségű csapadék hullott, a Bakony térségében nem egy helyen az 50 mm-t is meghaladta. December 22-én eddig a legtöbb csapadékot 1914-ben Várpalotán mérték, akkor 41,6 mm volt a napi összeg. Idén Bakonybél Somhegypuszta állomásunkon 65,5 mm-t mért társadalmi észlelőnk, mellyel új országos napi csapadékrekord született.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.


A december 23-a reggelig lehullott 24 órás csapadékösszeg társadalmi csapadékmérő állomásainkon.
https://www.met.hu/metesz/terkep/


A december 23-a reggelig lehullott 24 órás csapadékösszeg automata állomásainkon.