2022. október 6. csütörtök
OMSZ hírek

OMSZ: 2020. február 4. 11:20

Tovább dőlnek a rekordok (2020.02.03)

Február 3-án tovább folytatódott a tavasz a télben. Mind az országos, mind a budapesti legmagasabb minimum-hőmérsékleti rekord megdőlt erre a napra vonatkozóan. Pécs Egyetemen mindössze 10,6 fokig csökkent a levegő hőmérséklete, ezzel megdöntötte a régi országos rekordot. Ez pontosan 1 fokkal volt  magasabb, mint az 2017-ben Kaposváron mért 9,6 fok.
A Budapestre vonatkozó napi legmagasabb minimum-hőmérsékletet Budapest Pestszentlőrincen mérték, ez 9,2 fok volt. A régi rekordot Budapest Országút (Kitaibel Pál u. 3) tartotta 8,6 fokkal, melyet 1944-ben mértek.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.