2022. június 30. csütörtök
OMSZ hírek

OMSZ: 2020. március 24. 10:40

Téli rekord márciusban (2020.03.23.)

A márciusi télies időjárás új rekordot hozott. 2020. március 23-án az ország legmagasabb pontján megdőlt a legalacsonyabb maximum-hőmérséklet országos rekordja. Kékestetőn a levegő hőmérséklete mindössze mínusz 6 fokig emelkedett. Az erre a napra vonatkozó korábbi legalacsonyabb maximum-hőmérsékleti érték mínusz 4,9 fok volt, melyet szintén Kékestetőn mértünk 2013-ban.
A tegnap este Budapesten az északkeleti szelet viharos lökések kísérték, majdnem megdöntve a napi fővárosi szélrekordot. Végül rekorddőlés helyett csak csúcsbeállítás volt: Budapest János-hegy állomásunkon 26 m/s-ot (94 km/h) mértünk, mely hajszálpontosan megegyezik az erre a napra vonatkozó fővárosi maximális széllökés rekordjával, melyet 1989-ben Budapest Örsöd állomásunkon mértünk.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.