2023. június 6. kedd
OMSZ hírek

OMSZ: 2020. július 8. 10:35

Fővárosi szélrekordot döntött a hidegfront (2020.07.07.)

Hétfőről keddre virradóan hidegfront robogott végig az országon, amely végre meghozta a sokak által várt felfrissülést. A frontot a számottevő csapadék mellett szélerősödés és helyenként viharos széllökések kísérték. Budapest János-hegy állomásunkon kedden hajnalban 28,2 m/s-os (101,5 km/h) széllökést mértünk, amellyel új fővárosi szélrekord született. A korábbi rekordtartó Budapest belterület volt, 24,6 m/s-mal (88,6 km/s).

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.


2020. július 7-én hajnalban János-hegy állomásunkon megdőlt az aznapra vonatkozó fővárosi szélrekord


2020. július 7-én mért legnagyobb napi szélsebességek;
a legkevésbé szeles terület az Északi-középhegység középső sávjában volt