2024. március 28. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2020. július 25. 10:42

Új országos napi csapadékrekord született (2020.07.24.)

A július 24-én este érkező ciklon a nyugati országrészbe jelentős mennyiségű csapadékot hozott. Több településen a 100 mm-t is meghaladta a 24 óra alatt lehullott csapadék mennyisége. A napi csapadékrekord megdőlt: Vése községben 178 mm csapadék hullott, több, mint hetven milliméterrel meghaladva az eddigi rekordot. Az eddigi csúcstartó Nyírlugos volt, ahol 2010-ben ezen a napon 106,8 mm-t mértek.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.


Július 25. reggelig lehullott 24 órás csapadékösszeg társadalmi csapadékmérő állomásainkon
(www.met.hu/metesz/terkep)


Július 25. reggelig lehullott 24 órás csapadékösszeg automata állomásainkon


Július 25. reggelig lehullott 24 órás, korrigált, időjárási radarméréseken alapuló csapadékösszeg