2021. október 16. szombat
OMSZ hírek

OMSZ: 2020. december 25. 10:17

Megdőlt a napi legmagasabb minimumhőmérséklet (2020.12.24.)

Az enyhe időjárásnak köszönhetően december 24-én megdőlt az országos napi legmagasabb minimum-hőmérséklet rekordja. A déli országhatárhoz közeli Babócsán mindössze 10,7 fokig hűlt le a levegő. A korábbi legnagyobb szélsőértéket ebben a kategóriában Pécs Egyetem állította fel 2010-ben, 10,6 fokkal, vagyis igen szoros volt a december 24-i „rekord-befutó”.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.