2024. március 19. kedd
Hírek

HungaroMet: 2021. április 16. 10:41

108 éves rekord dőlt meg (2021.04.15.)

Tegnap, a naptár szerinti tavasz közepén Kékestetőn igazi télies idő volt, havazással, egész napos faggyal. A hőmérséklet ezen az állomáson mindössze -0,6 Celsius fokig emelkedett, ezzel megdőlt a legalacsonyabb maximum-hőmérséklet április 15-i rekordja. A korábbi rekord több, mint egy évszázaddal ezelőtt, 1913-ban született Dobogókőn. Azon a napon -0,4 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.