2024. március 28. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2021. június 23. 10:56

Rekord enyhe volt az éjszaka a fővárosban (2021.06.23.)

A délnyugati áramlással hazánk térségébe érkező egyre melegebb, afrikai eredetű léghullámok miatt napok óta tombol a hőség a Kárpát-medencében. 2021. június 22-én, a délutáni órákban – hegységeink kivételével – országszerte 30 fok felett alakultak a maximum hőmérsékletek.

Budapesten a nappali forróságot követően az éjszaka sem hozott jelentős felfrissülést a fővárosiaknak, olyannyira, hogy a június 23-ára vonatkozó legmagasabb minimum hőmérséklet budapesti rekordja is megdőlt. Budapest Lágymányos állomáson ugyanis hajnalra csupán 23,8 fokig hűlt a levegő hőmérséklete, amely több, mint 1 fokkal múlta felül az ugyanezen a napon, szintén Budapest Lágymányoson mért 22,3 fokot.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.