2024. április 18. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2021. június 26. 10:36

Hidegfront előtt melegrekord, a fronttal szélrekord (2021.06.25.)

Az érkező hidegfront előtt még rendkívül meleg levegő áramlott térségünkbe. Június 25-én megdőlt a legmagasabb minimum hőmérséklet országos rekordja: Szeged belterületén csupán 25,7 fokig csökkent a hőmérséklet hajnalra. A korábbi rekord 23,9 fok volt, amelyet Budapest Lágymányos állomáson jegyeztünk fel 2016-ban.
Megdőlt az erre a napra vonatkozó országos legerősebb széllökés rekordja is: Balatonmáriafürdőn – a hidegfronthoz kapcsolódó erős zivatar kifutószelének köszönhetően – 31,3 m/s-os (112,7 km/h) maximális széllökést mértünk. Ez megdöntötte Szécsény 2016-ban regisztrált 28,3 m/s-os (101,9 km/h) rekordját.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.