2022. augusztus 18. csütörtök
OMSZ hírek

OMSZ: 2021. augusztus 16. 10:40

Budapesten megdőlt a napi szélrekord (2021.08.15.)

2021. augusztus 15-én észak felől egy hidegfront súrolta hazánkat. A frontnak, illetve az előterében húzódó meleg-nedves szállítószalagnak köszönhetően már napközben is pattantak ki záporok, illetve zivatarok. Az éjszakai órákban Budapesttől nyugatra egy zivatarlánc is kialakult, amelyet átvonulása során többfelé felhőszakadás, illetve erős, helyenként viharos széllökés kísért a fővárosban. Budapest belterület állomásunkon új napi szélrekord is született, 91 km/h-s (25,4 m/s) maximális széllökést rögzített a műszer. A korábbi, napi legnagyobb széllökés 79 km/h (22 m/s) volt, amelyet 1968-ban, ugyanezen a napon, Budapest Pestszentlőrincen mértünk.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.