2022. szeptember 26. hétfő
OMSZ hírek

OMSZ: 2021. szeptember 6. 11:25

Új napi minimumhőmérsékleti rekord született (2021.09.06.)

A Kárpát-medence időjárását napok óta egy nagy kiterjedésű anticiklon uralja, amelynek peremén vasárnap a korábbinál szárazabb és hűvösebb légtömegek érkeztek hazánk térségébe. Ennek köszönhetően szeptember 6-án hajnalban, a túlnyomóan derült időben olyannyira lehűlt a levegő, hogy a Hernád-völgyi Szikszó Vízmű állomásunkon csupán 1,2 fokot mértünk a leghidegebb órákban, s ezzel új országos napi minimumhőmérsékleti rekord született. Korábban erre a napra 1,5 fok volt ez a szélsőérték, amelyet Nyíregyházán 1930-ban regisztráltunk.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.