2023. szeptember 22. péntek
OMSZ hírek

OMSZ: 2022. április 10. 10:24

Diego nyomán megdőlt a fővárosi napi szélrekord (2022.04.09.)

A pénteki hidegfrontot követően, szombaton a Diego nevű viharciklon is átrobogott hazánk felett. A ciklon hidegfrontja mögött ismét északnyugatira fordult, sokfelé megerősödött, több helyen pedig viharossá fokozódott a szél. A szombat délutáni órákban Budapest János-hegyen 26,4 m/s-ot (95 km/h-t) is regisztrált a műszer, vagyis erre a napra vonatkozóan is megdőlt a fővárosi napi szélrekord. Az új szélsőérték 40 év után múlta most felül a korábban, 1982-ben ugyanezen a napon, Budapest Örsöd állomáson mért 26 m/s-os (93,6 km/h-s) napi legerősebb budapesti széllökést.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.