2024. április 23. kedd
Hírek

HungaroMet: 2007. június 5. 15:00

A légköri konvekció és a budapesti vihar

2006. augusztus 20-án 21 órakor heves, zivataros hidegfront érte el a fővárost. A legerősebb széllökések a belvárosi és a lágymányosi mérések szerint elérték a 120 km/h sebességet, a károk alapján helyenként jelentősen meg is haladhatták azt. Az egyik legerősebb zivatarcella percre pontosan akkor csapott le Budapest belvárosára, amikor a szokásos augusztus 20-i tűzijáték elkezdődött. Perceken belül több ezer sebesülés történt és a vihar öt emberéletet is követelt. A vihar okozta károk milliókra rúgtak. Magyarországon még talán soha ennyi ember nem tapasztalta meg egyszerre a természet pusztító erejét. Ugyanakkor a külvárosban, Pestszentlőrincen mindössze 80 km/h körül voltak a legerősebb széllökések.

letöltés [pdf: 2823 KB]

Horváth Ákos


Az előrejelezhetőségről

A hidegfront betörését és az ezzel járó viharos széllökéseket a számítógépes modellek már jóval előre jelezték, a 30 óra időtávú előrejelzések a front pontos helyét is megadták. A heves zivatargócok kialakulását azonban jóval nehezebb előrejelezni, mivel a konvektív rendszerek áthelyeződésénél legtöbbször jelentősebb azok fejlődése. Ezúttal azonban a rendszer együtt mozgott a hidegfronttal, ami lehetővé tette, hogy másfél órával előre az ügyeletes meteorológus elrendelje a középső országrészre a legmagasabb fokú riasztást. A zivatarcellák szerkezetéből adódik, hogy a velük járó szél, a jégeső illetve a csapadék nagy térbeli változékonyságot mutat, ezért egész pontos operatív előrejelzésükre (pl. Budapest kerületeire lebontva) napjainkban még nincs lehetőség.


A kiadott riasztásokról

Utólag talán különösen hangzik, de az augusztus 20-i vihar az egyik legjobban előrejelzett veszélyes időjárási esemény volt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat által előző nap kiadott és a médiában elhangzott időjárás jelentésben szerepeltek a heves zivatarok, jégesők. A vihar napján reggel figyelmeztető jelzést adtak ki, amely a heves délutáni zivatarokra hívta fel a figyelmet és ezt több jelzés is követte. A riasztásokért felelős meteorológus időben és pontosan felismerte a konvektív rendszer veszélyességét és mozgását. A 19 óra 36 perckor kiadott közvetlen riasztást a hitelesség kedvéért forma és szó szerint idézzük:

Riasztás Közép-Magyarország területére

Szél:
   Új harmadfokú riasztás [2006.08.20 17:36 UTC]
   A következő óráktól a szélsebesség meghaladhatja a25 m/s-ot.

Zivatar:
   Új harmadfokú riasztás [2006.08.20. 17:36 UTC]
   A következő óráktól heves zivatar várható.

Megjegyzés:
   Nyugat felől viharos (60-58 km/ó) széllel kísért zivatarok érik a régiót, helyenként heves zivatar is lehet,
   amit 90 km/ó körüli vagy ezt meghaladó széllökés, felhőszakadás és néhol jégeső kísérhet.

Kiadta: Országos Meteorológiai Szolgálat (www.met.hu)
Készült: 2006.08.20. 17:36 UTC


A Természet Világa tudományos ismeretterjesztő folyóirat 2007. évi májusi számában, illetve a letölthető, csatolt fájlban (pdf) megtalálható a teljes cikk.

Kapcsolódó dokumentum


OMSZ: 2007. június