2022. szeptember 26. hétfő
OMSZ hírek

OMSZ: 2022. június 29. 12:51

Új napi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekordok születtek (2022.06.29.)

A nappali órák forrósága után június 29-ére virradóra már az éjszakai, hajnali órák sem hoztak felfrissülést a fokozódó hőhullámban. Olyannyira, hogy a legalacsonyabb hőmérséklet az országban többfelé is 20 fok fölött alakult (ezt nevezik trópusi éjszakának).

Keszthely Tanyakereszt állomásunkon például csupán 24,8 fokig hűlt le a levegő hőmérséklete, amivel új országos napi minimumhőmérsékleti rekord született június 29-ére vonatkozólag. Ez az érték bő másfél fokkal körözte le a korábbi csúcstartó Tatát, ahol 1997-ben ugyanezena napon csak 23,2 fokig süllyedt a hőmérő higanyszála. A fővárosban szintén rendkívül enyhe volt az éjszaka, így a Budapest Lágymányos állomásunkon mért 23,2 fokkal Budapesten is megdőlt erre a napra a legmagasabb minimumhőmérséklet rekordja. Ezzel tulajdonképpen önmagát múlta felül, a korábbi 22,9 fokos csúcsminimumot ugyanis szintén Budapest Lágymányos produkálta ezen a napon, még 2006-ban.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.