2022. október 6. csütörtök
OMSZ hírek

OMSZ: 2022. július 2. 11:26

Budapesten a hidegfront előtt még megdőlt a minimumhőmérsékleti rekord (2022.07.01.)

Július 1-jén, az esti hidegfrontot megelőzően, a fővárosban továbbra is trópusi éjszaka uralkodott, a hőmérséklet sehol sem süllyedt 20 fok alá. Budapest Lágymányoson ráadásul csupán 24,4 fokig, amellyel új legmagasabb minimumhőmérsékleti rekordot állított fel erre a napra vonatkozóan. Ezzel mindössze 0,1 fokkal múlta felül 2012-es önmagát; Budapest Lágymányos „nyertes” szélsőértéke akkor ugyanis 24,3 fok volt.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.