2023. március 23. csütörtök
OMSZ hírek

OMSZ: 2022. augusztus 19. 09:40

Fővárosi hőmérsékleti rekord (2022.08.18.)

Augusztus 18-án folytatódott a hőség, újabb hőmérsékleti rekord született. Budapest Lágymányos állomáson 23,2 fokig hűlt le a levegő, mely új legmagasabb napi minimum hőmérséklet rekord a fővárosban. A korábbi rekord 22,4 fok volt, melyet Budapest belterületen, 2000-ben mértünk.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.