2022. augusztus 13. szombat
OMSZ hírek

OMSZ: 2013. október 29. 15:07

Országos melegrekord (2013. október 29.)

Az október végi nyárias idő utolsó napja – hiszen október 30-án egy hidegfrontnak köszönhetően már mérséklődik a felmelegedés – ismét melegrekordot hozott. Ezen a napon eddig a legmelegebbet 1960-ban Békéscsabán mérték, 25,4 fokot. Ma azonban Baja Csávolyon 25,5 fokot regisztráltak; ez bár csak 0,1 fokkal magasabb az eddigi maximumnál, de mindenképpen rekord!

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.

Az egyes napokra vonatkozó múltbeli hőmérsékleti szélsőértékek megtalálhatóak az Országos Meteorológiai Szolgálat holnapján.