2023. december 1. péntek
OMSZ hírek

OMSZ: 2015. augusztus 14. 09:09

Budapesti és országos éjszakai melegrekord (VIII. 14.)

Az elmúlt éjszaka ezúttal Budapest Lágymányoson hűlt le legkevésbé a levegő, ott 26,1 fokos minimum hőmérsékletet regisztráltunk, amely új fővárosi és országos rekord is egyben. Az eddigi, 25,0 fokos rekordot Farkasgyepű mérte 1952-ben, illetve pontosan ennyit mért Pécs Egyetem állomásunk is a mára virradó éjjelen.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.


1. ábra: A 2015. augusztus 14-re virradó éjszakán mért legalacsonyabb hőmérsékletek