2024. április 19. péntek
Hírek

HungaroMet: 2017. június 12. 16:06

Rekord ózonhiány hazánk felett

Az Országos Meteorológiai Szolgálat budapesti Marczell György Főobszervatóriumában ma (2017. június 12-én) reggel és a délelőtt folyamán rekord alacsony ózontartalom értékeket regisztráltunk. A kirívóan alacsony ózonértékeknek megfelelően nagyon magas UV besugárzás értékeket mértünk országos UV monitoring hálózatunk mind az öt mérőállomásán.

A légoszlop teljes ózontartalmának folyamatos mérése 1969 óta folyik az obszervatóriumban, és ezek az értékek a valaha mért legalacsonyabb értékek június első felét tekintve. Később, napközben, az ózontartalom egy kicsit el kezdett emelkedni, de még mindig rendkívül alacsonynak mondható.

A reggeli értékek közel 20 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint a mai napra érvényes sokéves átlag. A mai napon a természetes változékonyság alsó határa (azaz a sokéves átlagtól az a százalékban kifejezett eltérés érték, amely még normálisnak mondható a sokéves adatok alapján) 12%. Most az emelkedés után az ózontartalom még mindig a természetes változékonyság alsó határa alatt van, 15 órakor 13%.

A most tapasztalt kiugró ózonhiánynak az oka egyelőre nem ismert pontosan, erre majd a mostani napok légkördinamikájának átfogóbb elemzése adhat majd magyarázatot.

Az UV besugárzás a legmagasabb Siófokon, ott dél körül a besugárzás megközelítette a 9,0 UV Index értéket, de Kékestetőn is 8,0 UV Index felett volt a déli besugárzás. A többi mérőhelyen (Budapest, Kecskemét, Sármellék) a felhőzet miatt nem kúszott ennyire magasra az index érték, de mindenütt 7,0 felettiek voltak a délkörüli értékek.

A hozzánk legközelebbi külföldi mérőhelyek, ahol ózontartalom mérés és UV sugárzás mérés folyik, a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet poprad-ganovce-i magaslégköri és napsugárzási obszervatóriuma, illetőleg a csehországi Hradec Kralové-ben működő napsugárzási és ózonmérő obszervatórium. Azon a két helyen is hasonlóan alacsony értékeket mértek a nap első felében és hasonló mértékben kezdett emelkedni az ózontartalom napközben. A jelenség tehát nem lokális, hanem nagyobb kiterjedésű.Az Országos Meteorológiai Szolgálat az alábbi esetekben ad ki UV figyelmeztetést:

  • amennyiben az UV sugárzás másnapra várható maximuma eléri a 7.5 UV Index értéket legalább az ország területének 50 százalékán - ebben az esetben a figyelmeztetés az egész országra érvényes,
  • amennyiben az UV sugárzás másnapra várható maximuma eléri a 7.5 UV Index értéket vagy a Dunántúl, vagy a Dunától keletre eső terület 50 százalékán - ebben az esetben a figyelmeztetés az érintett országrészre érvényes.

Tiszta (felhőmentes) égbolt esetén az UV sugárzás erőssége nagymértékben függ a sztratoszférikus ózon mennyiségétől. Amennyiben a sztratoszférában sok ózon található a felszínre érő UV sugárzás kisebb, mint kevés ózon esetén, ugyanis az ózon kiszűri az UV sugárzás egy részét. Műholdon mért adatokból számolható a légkör függőlegesen összegzett ózontartalma (teljes légköri ózon).

A legfrissebb országos UV Index előrejelzés megtalálható a honlapunkon, illetve annak mobil eszközökre optimalizált változatán (mobil.met.hu), sőt a Meteora alkalmazás segítségével értesülhetünk a várható veszélyes UV sugárzásról is. A Meteora az OMSZ mobileszközökre kifejlesztett, országosan és ingyenesen elérhető alkalmazása. amellyel megjeleníthetők az előrejelzett UV adatok, illetve az - egyénileg beállítható, bőrérzékenységtől függő - leégési idő.


Kapcsolódó oldalak
:


A legfrissebb országos UV Index mérések és előrejelzés megtalálható a honlapunkon


Mobil eszközökre optimalizált változatban is (mobil.met.hu)...


UV figyelmeztetés: narancs 7.5 -ös, piros szín 8.0 UV index fölött


Metora segítségével a bőrtípusunk szerint kaphatunk tájékoztatást a várható bőrleégési időről