2024. május 29. szerda
Hírek

HungaroMet: 2018. április 12. 16:52

Megdőlt az országos és a budapesti melegrekord (IV. 12.)

2018. április 12-én megdőlt az országos és a budapesti melegrekord. Pakson 27,8 fokot, Újpesten 26,9 fokot mértek. Az eddigi országos rekord 27,7 fok volt, amelyet Békéscsabán 1983-ban mértek, illetve a korábbi, 2009-es fővárosi rekordot – 25,0 fokotBudapest belterületén regisztrálták.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.