2024. május 23. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2018. április 29. 18:07

Megdőlt az országos melegrekord (IV. 29.)

Április 29-én új országos melegrekordot ünnepelhetünk. A 2012-ben Győrben és Nyíregyházán mért 30,6 fokot ráadásul nem egy, hanem mindjárt tizennyolc mérőállomáson is meghaladta a napi maximum-hőmérséklet. Ezek közül a legmagasabb értéket Kelebián és Sátorhelyen regisztráltuk, ahol 31,4 fokig melegedett fel délután a levegő. Mától így ez az új országos napi csúcs.
Nem sokon múlott a fővárosi melegrekord sem. Újpesten délután 30,4 fokot mértünk, ami megegyezik a 2012-ben, ugyancsak Újpesten mért maximum értékkel.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.