2024. július 24. szerda
Hírek

HungaroMet: 2019. március 5. 10:08

Új országos hőmérsékleti rekord (2019.03.04.)

Március 4-én előbb beállt majd megdőlt az országos napi maximum-hőmérsékleti rekord. Eddigi rekord 21,6 ºC, melyet Baja Csávoly állomáson regisztráltunk 2001-ben. E rekord állt be Főnyed állomáson, majd Sellyén 21,7 ºC hőmérsékletet mértünk, így új országos napi maximum-hőmérsékleti rekord született.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.