2024. június 25. kedd
Hírek

HungaroMet: 2023. június 7. 11:05

Múzeumok Éjszakája az Országos Meteorológiai Szolgálatnál – temperaTÚRA

Az Országos Meteorológiai Szolgálat június 24-én új témával várja a meteorológia iránt érdeklődőket két helyszínen, a Kitaibel Pál utcai főépületében és Pestszentlőrincen a Marczell György Főobszervatóriumban.
A helyszíneken karszalag kapható, de csak készpénzes fizetésre van lehetőség.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat székházának (1024 Budapest, Kitaibel Pál utca 1.) idei programja szervesen kapcsolódik az előző években megálmodott tematikához, hogy járjuk körbe a „legnépszerűbb” meteorológiai elemeket! 2018-ban elindítottunk egy sorozatot, minden évben egy kiválasztott paraméterrel foglalkozunk, így érdemes visszatérni hozzánk akkor is, ha már jártatok nálunk. Természetesen minden mindennel összefügg, ezért a többi elemet sem hanyagolhatjuk el, de a mostani Múzeumok Éjszakáján a HŐMÉRSÉKLET lesz a főszereplő. Eddig a csapadék, a sugárzás és a szél került fókuszba, most egy mindenki által ismert, és közkedvelt elemmel ismertetjük meg a látogatókat. A téma hatalmas és szerteágazó, de mi a mélyére ásunk az ismereteknek, természetesen csak akkor, ha az idén is megtiszteltek a figyelmetekkel.  Mire számíthatnak a betérő vendégek? Mi fán terem a hőmérséklet? Hogyan mérjük? Hogyan jelenik meg a meteorológia szakterületein? Hogyan hat a szervezetünkre? És még megannyi kérdés, ami válaszra vár. A hőmérsékletet a bőrünkön érezzük, meghatározza mindennapjainkat, formálja hangulatunkat, befolyásolja szabadidős terveinket. És ami manapság mindenkit foglalkoztat, hogy milyen hőmérsékletre számíthatunk a közeli és távoli jövőben. Valójában mennyit tudtok a hőmérsékletről? Ezen az éjszakén ez is kiderül. Garantáljuk, hogy a hozzánk ellátogatók valódi hőmérséklet-szakértőkként fognak távozni. Számos érdekességgel várjuk vendégeinket idén is: a programszerkezet marad, a tartalom viszont változik.

Az OMSZ Kitaibel Pál utcai székházában 15:00 órakor kezdődnek programjaink.

15:00-00:00 SZAKTERÜLETEK, ahol indul a Szombat Esti LÁZ

Szakterületeink most a hőmérsékletet emelik ki, és bemutatják, hogy tevékenységük hogyan kapcsolódik e meteorológiai paraméterhez. Szakembereink nem csak előadnak, de kérdésitekre is készséggel válaszolnak. Sőt játszani is lehet, hogy könnyedén beépíthessétek rögtön a hallottakat.

Az este folyamán a program szabadon látogatható, előzetes bejelentkezés nem szükséges a részvételhez. MEGÉRI BENÉZNI!

1.) Veszélyjelzés, Előrejelzés

Minden előrejelző álma, hogy tudja, hol áll meg a hőmérő higanyszála

A hőmérséklet az egyik legismertebb meteorológiai paraméter, amely nem csak jelentősen kihat az életünkre, a kedvünkre, de egy komolyabb hőhullám, egy markáns front, vagy éppen az extrém hideg még az erősebb szervezetre is hatást gyakorolhat. A kinti hőmérséklet alapján választunk nap mint nap ruhát, az alapján döntjük el, hogy kell-e fűteni, vagy éppen hűteni a lakásunkat. A hőmérséklet előrejelzése könnyűnek tűnhet, de a valóságban egy komplex folyamatról van szó…

2.) Repülésmeteorológia

Repülésmeteorológia - Van dunsztunk róla!

Megismerhetitek a repülés és a hőmérséklet kapcsolódási pontjait. Kíváncsiak vagytok arra, hogy mikor és miként veszélyeztetheti a hőmérséklet a repülés biztonságát? Mielőtt repülőre ülsz jobb, ha ezt is megtudod! Emellett egyéb repülésmeteorológiával kapcsolatos kérdésekre is szívesen válaszolunk. Sőt, ha előadásunkat (bejelentkezés szükséges) megtekintitek 18:00 órakor, még tisztább lesz a kép.

3.) Levegőminőség-modellezés

Levegőminőségi temperaTÚRA

Szeretettel várunk a Levegőminőségi standunknál, ha kíváncsiak vagytok milyen a levegő minősége, amit belélegzünk, mik a légszennyezés problémai, a szmog típusai, milyen hazai szabályozások vannak, vagy a levegőkémiai alapfogalmakról tájékozódnátok. Továbbá bemutatjuk milyen széleskörűen használhatjuk fel a modelleket: levegőminőségi tervek készítése, aktuális levegőminőségi helyzet felmérése, a levegőminőség előrejelzése.     

4.) Éghajlati Osztály    

Termokaland, avagy kaptok hideget, meleget

Az Éghajlati Osztály bemutatja a magyarországi hőmérséklet mérések feldolgozását és annak legfontosabb eredményeit. Megismerhetitek a hosszú adatsorokban kimutatható trendeket és a hőmérsékleti rekordokat. Játékos formában mutatjuk be a hőmérsékleti skálák közti különbséget és az ún. klímacsíkokat.

Minden kérdésre szívesen válaszolun, gyertek kérdezzetek bátran!

5.) Hőmérsékletmérő eszközök

A hőmérsékletről – hidegvérrel

A múzeum kihelyezett standja, ahol megismerkedhedtek volt és jelenlegi mérőeszközeinkkel.

6.) Játékos THERMOlógia  

Tudj meg többet játékosan a meteorológiáról!

Hagyományainkhoz híven, egyszerűbb és összetettebb feladatokkal várjuk a gyerekeket és a játékos kedvű felnőtteket. Nálunk hasznosíthatod igazán a hőmérsékletről hallottakat, hiszen a feladatok nagy része is ehhez az elemhez kapcsolódik.

15:00-19:30 GYEREK ELŐADÁS

METEOMÓKA

Izgalmas eladásra invitálunk benneteket, hogy közelebb kerüljetek természethez, ami körbevesz. A hőmérsékletről nem lehet elég korán hallani. Interaktív bemutatónkon nem kell végig csendben ülni. Megbeszéljük a fontosabb dolgokat és érdekes kísérleteket is láthattok.

A korlátozott számú helyek miatt bejelentkezés szükséges az events.met.hu/muzej oldalon. A csoportok 15:00 órától másfél óránként indulnak: 15:00, 16:30, 18:00, 19:30. Az előadást nagycsoporttól alsó tagozat végéig ajánljuk.

17:00-21:00 SZAKMAI ELŐADÁS

Itt az alkalom, hogy kiegészítsétek a hőmérsékletről hallott ismereteiteket egy 30-40 perces előadással. Kollégáink minden kérdésetekre válaszolnak majd az előadást követően!

A korlátozott számú helyek miatt bejelentkezés szükséges az events.met.hu/muzej oldalon. A csoportok 17:00, 18:00, 19:00, 20:00 és 21:00 órakor indulnak.

17:00 Kolláth Kornél - Eső, ónos eső, jégeső vagy havazás? Hogyan befolyásolja a  hőmérsékleti rétegződés a csapadékformát?       

Mi a hőmérséklet? Mi és hogyan befolyásolja a Föld légkörének hőmérsékletét? Megtudhatjátok, hogyan alakul a hőmérséklet a magasban és ez milyen kapcsolatban áll a felszínen tapasztalható időjárással. Szót ejtünk a magaslégkör hőmérsékleti szélsőségeiről. Tisztázni fogjuk a különféle csapadékformák jelentését és a hőmérséklet függőleges rétegződésétől függő magyarázatát.

18:00 Kovács Dorottya - Delta Tango Air: hőmérséklettel a fedélzeten!         

Az előadás elején betekintést nyerhettek a repülésmeteorológusok izgalmas és változatos munkájába. Majd megkezdjük utazásunk a Delta Tango Air járatán, amelynek fedélzetén a hőmérséklet kerül a középpontba. Megismerkedünk a hőmérséklet szélsőértékeinek előrejelzéseivel a repülőtéren, valamint bemutatjuk, hogyan változtatja meg egy légikikötő életét a rekkenő forróság vagy a lefagyott futópálya. Kiderül, miért szükséges a pontos hőmérséklet előrejelzés a hóeltakarítók számára és miért elengedhetetlen a repülőgépek jégtelenítése indulás előtt. Arra is rávilágítunk, hogyan befolyásolja egy Jumbo Jet teljesítményét a hőmérséklet, a levegő sűrűsége, vagy épp a tengerszint feletti magasság. Izgalmasan hangzik? Megkezdjük a felszállást!

19:00 Tóth Anita - Sokoldalú légszennyező anyagok: bemutatkoznak az aeroszol részecskék

A légköri szennyező anyagok képesek befolyásolni a hőmérsékletet, a hőmérséklet pedig hatással van a légköri szennyező anyagokra. A hőmérséklet alakítása szempontjából általában az üvegházhatású gázokra gondolunk, azonban más szennyező anyagok is képesek hűtő vagy fűtő hatást gyakorolni a légkörre. Előadásomban a légköri aeroszol részecskéket szeretném megismertetni az érdeklődőkkel. Egy füst alatt tekintjük át ezen anyagok definícióját, a környezeti hatásukat (kiemelve a kapcsolatukat a hőmérséklettel) illetve a forrásokat, ahonnan a levegőbe jutnak.

20:00 Izsák Beatrix - Termokaland másfél évszázados adatsorokon   

Egy éghajlati szakértő szemszögéből mutatjuk be a hőmérséklet fogalmát, mérését és az adatok feldolgozásának nehézségeit. Ismertetjük a magyarországi hőmérsékleti viszonyokat és a hosszútávon detektált változásokat. Előadásunkban megvilágítjuk, hogy a napi középhőmérséklet egyszerűnek tűnő fogalmát is mennyire másképp értelmezték a múltban és mennyire különböző módon számítják az egyes országokban.

21:00 Németh Ákos: Mondd, mit érzel... avagy amit a hőérzetről tudni érdemes      

Gyakran a saját bőrünkön tapasztaljuk, hogy a mért és az érzett hőmérséklet elég távol állhat egymástól. Mi az oka ennek a jelenségnek? Mi befolyásolhatja a hőérzetet? Lehet-e számszerűsíteni és ha igen, akkor hogyan? Miért van az, hogy a buszon egyeseknek melege van, míg mások majd' megfagynak? Számtalan kérdés merülhet fel, melyekre ez az előadás megpróbál választ és magyarázatot adni.

15:00-00:00 STÚDIÓ - Egy éjszaka a stúdióban

Ha követtek minket a Youtube-on és a Facebookon, ti is tudjátok, hogy minden nap friss, élőszereplős időjárás jelentéssel jelentkezünk, hogy még biztosabb forrásból értesülhessetek a várható időjárásról. Ezen az éjszakán megnyílik a stúdió ajtaja is, és bárki kipróbálhatja, milyen nehéz dolga van az időjárás-jelentést készítő meteorológusnak. Álljatok be ti is a kamera elé és próbáljátok ki magatokat!

Vigyázat! Ha zöld ruhában jöttök, el fogtok tűnni! (a green-box miatt)

Csoportjaink 15:00, 16:30, 18:00, 19:30, 21:00, 22:30 órakor indulnak, amelyre az events.met.hu/muzej oldalon lehet bejelentkezni.

12:00-19:00 Séta (temperaTÚRA) az OMSZ Marczell György Főobszervatóriumában (1186 Budapest, Gilice tér 39.)

A pestszentlőrinci  Marczell György Főobszervatóriumban június 24-én, szombaton 12:00-kor indul a barangolás. Több alkalommal útjára engedünk egy magaslégkört kutató rádiószondát. Jelentkezni az events.met.hu/muzej oldalon lehet, karszalag a helyszínen is kapható.

Az obszervatórium tudományos megfigyeléseket végző intézetet jelent. A Marczell Györgyről elnevezett obszervatóriumot 1952-ben elsősorban a magaslégköri megfigyelésekre hozták létre, de az elmúlt 71 év során számos meteorológiai, légkörfizikai, levegőkémiai megfigyelésnek, kutatásnak adott otthont.

A pestszentlőrinci obszervatórium meteorológiai tanösvényén megismerkedhettek egy hagyományos műszerkert mérőeszközeivel, valamint egy automata meteorológiai állomással. Bemutatjuk a kalibráló laboratórium műszereit és tevékenységét, a korszerű távérzékelési eszközöket (radar, villámdetektor, cseppspektrum-mérő, felhőalapmérő...), a napsugárzás összetevőinek mérésére szolgáló készülékeket. Bepillantást adunk a levegőminőség mérési és értékelési folyamatába. A mindennapos észlelés része a rádiószonda felbocsátása, melynek szintén részesei lehettek. 

Ismerjétek meg a meteorológiai méréseket testközelből. Jelentkezzetek tanösvény-túránkra, mely Főobszervatóriumunk műszerkertjében kalauzol végig a mérések és mérőeszközök sokaságán. A végén pedig figyeljétek meg, ahogy elszáll a rádiószonda egy óriási meteorológiai ballonra kötve.

Csoportjaink 12:00-19:00 óra között óránként indulnak A program látogatásához bejelentkezés szükséges az events.met.hu/muzej oldalon.