2024. július 14. vasárnap
Hírek

HungaroMet: 2024. március 22. 14:00

Meteorológiai Világnap 2024 – A klímavédelem élvonalában

Mint minden évben, idén is március 23-án ünnepli a Meteorológiai Világszervezet (WMO) 193 tagja és a meteorológusok világméretű közössége a Meteorológiai Világnapot. A nemzeti meteorológiai és hidrológiai szolgálatok kulcsfontosságú feladatokat látnak el a klímaváltozással összefüggő kockázatok csökkentése, az alkalmazkodás, a kibocsátás csökkentés és a fenntarthatóság területén. Erre hívja fel a figyelmet a hatvannegyedik, 2024-es világnap témája: „A klímavédelem élvonalában". Hagyományosan a Meteorológiai Világnap keretein belül kerülnek átadásra a miniszteri elismerő oklevelek, valamint ekkor vehetik át az arra érdemes kollégák a Schenzl Guidó Díjat, a Pro Meteorológia Emlékplakettet. Ezen a jeles napon köszöntjük legkiválóbb társadalmi észlelőinket, akik évtizedek óta lelkesen és precízen végzik megfigyeléseiket. Kiosztásra kerül az „Innováció a meteorológiáért” díj, illetve az „Év MET-ÉSZ észlelője” cím is.

Az éghajlat és az időjárás szinte minden tevékenységet befolyásol. Például a megújuló energia rendszereket, beleértve a szél-, nap- és vízenergiát, a mezőgazdasági termelést, a halászatot, közlekedést és az egészségügyet. Az időjárási és éghajlati információk a gazdasági növekedés motorjai. Többet kell tennünk azért, hogy az éghajlatkutatás eredményeit szolgáltatásokká alakítsuk. Ezeket az éghajlati szolgáltatásokat pedig hozzáférhetőbbé kell tennünk és hatékonyabban kell felhasználnunk.

A Meteorológiai Világnapon a figyelem középpontjába kerülnek a Nemzeti Meteorológiai és Hidrológiai Szolgálatok, melyek kulcsfontosságú feladatokat látnak el a kockázatcsökkentés, a fejlődés, az alkalmazkodás, a kibocsátás csökkentés és a fenntarthatóság területén. Biztosítanunk kell, hogy szakértelmük beépüljön a magas szintű éghajlat-politikai döntéshozatalba.

Az új WMO főtitkár, dr. Celeste Saulo ünnepi köszöntőjének kivonata a mellékletben olvasható.
 
 
 
Dr. Celeste Saulo, a WMO főtitkárának üzenete a Meteorológiai Világnap alkalmából
(magyar nyelvű feliratozással)
 

Kapcsolódó oldalak: