2024. július 13. szombat
Hírek

HungaroMet: 2019. november 22. 09:50

Budapesti minimum hőmérsékleti rekord (2019.11.21.)

2019. november 21-én megdőlt a legmagasabb napi minimumhőmérséklet fővárosi rekordja. Igen enyhe volt az éjszaka, Budapest Lágymányoson mindössze 10,0 fokig csökkent a hőmérséklet. A korábbi rekord 9,3 fok volt, amelyet 1926-ban regisztráltunk Budapest Országút állomásunkon.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.