2024. július 21. vasárnap
Hírek

HungaroMet: 2020. február 3. 11:17

Újabb hőmérsékleti rekordok (2020.02.02.)

Február 2-án tovább folytatódott az átlagosnál melegebb időjárás. Eddig ezen a napon a legmagasabb hőmérsékletet Főnyeden mértük 2019-ben, akkor 18,1 fokig melegedett fel a levegő, idén a Baranya megyei Drávaszabolcson 18,2 fokot regisztráltunk, így megdőlt az országos napi legmagasabb maximum-hőmérséklet rekordja.
Az éjszaka is igen enyhe volt, ugyanis Szekszárd-Palánk állomásunkon mindössze 9,4 fokig csökkent a hőmérséklet, mellyel a 2019-ben Kisbárapátiban és a 2016-ban Pécs Árpádtetőn mért 8,9 fokos érték dőlt meg, tehát új országos napi legmagasabb minimum-hőmérséklet rekord is született.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.