2024. április 19. péntek
Hírek

HungaroMet: 2021. május 4. 10:26

107 éves hidegrekord dőlt meg (2021.05.04.)

Az átmeneti melegedést követően ismét hűvös levegő áramlott hazánk fölé. Erős volt az éjszakai lehűlés, helyenként fagypont alá süllyedt a hőmérséklet. A leghidegebb a Nógrád megyei Zabaron volt, ott -3,5 fokot mértünk, amellyel megdőlt a mai napra vonatkozó minimum hőmérséklet országos rekordja. A korábbi rekordot -3,4 fokot 1914-ben jegyeztük fel Nyíregyházán.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.