2024. július 24. szerda
Hírek

HungaroMet: 2023. március 28. 11:29

Új országos és fővárosi napi szélrekord (2023.03.27.)

2023. március 27-én a felettünk átvonult ciklon hátoldalán sokfelé viharossá fokozódott a szél. Kab-hegy állomásunkon 33,0 m/s (118,8 km/h) legerősebb széllökést mértünk, mellyel új országos napi rekord született. A fővárosban is szeles volt az idő, János-hegyen 32,0 m/s (115,2 km/h) erejű szél fújt, ez új fővárosi napi rekordot is jelent. Korábban ezen a napon a legerősebb széllökést, mind országosan, mind fővárosi értelemben Budapest Örsöd állomáson jegyezték fel 1981-ben 28,3 m/s (101,9 km/h) erősséggel.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.