2024. június 19. szerda
Hírek

HungaroMet: 2023. augusztus 7. 10:11

Hidegfront után újabb széllökés rekord (2023.08.06.)

2023. augusztus 6-án sokfelé fújt az országban erős, kiemelten a magasabb tájakon viharos szél. A legerősebb széllökést a fővárosban regisztráltuk, a János-hegy állomásunkon 23,1 m/s-t (83,2 km/h-t) mért automatánk, amellyel új fővárosi napi széllökés rekord született. A korábbi budapesti rekord 20,5 m/s (73,8 km/h) volt, amelyet 2017-ben jegyeztünk fel, szintén a János-hegyen.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.